Strona Główna Wegetarianie Herbu Zielona Pietruszka - wegetariański portal informacyjno rozrywkowy :)
Portal dla wegetarian. Żyj zdrowo i spotkaj wegetariańskich przyjaciół.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
'czy teletubisie promują homoseksualizm?'
Autor Wiadomość
va 

Pomogła: 3 razy
  Wysłany: Pon Maj 28, 2007 13:03   'czy teletubisie promują homoseksualizm?'

http://wiadomosci.onet.pl/1542900,11,item.html

Cytat:
"Czy teletubisie promują homoseksualizm?"
Ewa Sowińska - Rzecznik Praw Dziecka
TVN24

- Poproszę moich psychologów z biura, by obejrzeli bajkę "Teletubbies" i ocenili, czy może być ona pokazywana w telewizji publicznej - deklaruje w rozmowie z "Wprost" rzeczniczka praw dziecka, Ewa Sowińska.
Chodzi o sugestie, że popularny animowany program dla najmłodszych promuje homoseksualizm. - Słyszałam o tym problemie. Sprawa jest niezwykle delikatna, bo ta bajka jest wyjątkowo przez dzieci lubiana - informuje wprost.pl.

- Mnie się zdarzyło kiedyś obejrzeć jeden z odcinków i muszę przyznać, że te postaci wydały mi się bardzo sympatyczne. Jest jednak prawdopodobnie problem jednej z postaci - twierdzi Sowińska. - Zauważyłam, że Tinky Winky ma damską torebkę, ale nie skojarzyłam, że jest chłopcem. W pierwszej chwili pomyślałam, że ta torebka musi temu teletubisiowi przeszkadzać. Taki balast niepotrzebny. Później się dowiedziałam, że w tym może być jakiś ukryty homoseksualny podtekst - twierdzi Sowińska.
Rzeczniczka praw dziecka popiera też pomysł ministerstwa edukacji, by zakazać zapraszania do szkół przedstawicieli mniejszości seksualnych. - Taka osoba może przyjść na lekcję ekstrawagancko ubrana, a młodzieży może się to spodobać. Z pozoru nic się złego nie dzieje, a jednak jakiejś formy promocji homoseksualizmu można się tu dopatrzeć - ocenia pani rzecznik.

W rozmowie z "Wprost" Ewa Sowińska mówi też m.in. o powodach wysłania listu do papieża w obronie abp. Stanisława Wielgusa, zapowiada powrót do pomysłu urzędowej rejestracji konkubinatów i tłumaczy, dlaczego zgwałcona kobieta nie powinna mieć prawa do aborcji.

Cała rozmowa Marcina Dzierżanowskiego i Katarzyny Nowickiej z Ewą Sowińską w najbliższym wydaniu tygodnika "Wprost".

siedem_zyczen 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 13:17   

Nie przytoczyłaś najlepszego!...wypowiedzi pewnego jegomościa na forum poniżej ;P...o bajce Miś Uszatek :]

3dmund 
Site Admin
Modrzew

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 13:25   

I miś uszatek nie modli sie przed snem. Rozstrzelać za brak patriotyzmu.

durango 95 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 17:03   

3dmund napisał/a:
I miś uszatek nie modli sie przed snem. Rozstrzelać za brak patriotyzmu.

tylko za brak ? :roll:

fjonka 
FauxPas

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 18:49   

Ufff, można odetchnąć! "Teletubisie są nieszkodliwe" powiedziała Pani Rzecznik

http://wiadomosci.onet.pl/1543415,11,item.html

Cytat:
- Nie sądzę, by bajka "Teletubisie" mogła być szkodliwa dla dzieci i nie widzę w niej żadnych zagrożeń - powiedziała rzecznik Praw Dziecka Ewa Sowińska. Przyznała jednak, że zleciła, by psychologowie z jej biura zajęli się tą sprawą.
W wywiadzie udzielonym tygodnikowi "Wprost", który ukazał się w poniedziałek, Ewa Sowińska przyznała, że spotkała się z opinią, że popularny animowany program dla najmłodszych produkowany przez BBC promuje homoseksualizm i dlatego zamierza poprosić psychologów ze swojego biura o ocenę, czy bajka ta może być pokazywana w telewizji publicznej.

- Dobrze, żeby grono psychologów porozmawiało z dziećmi na ten temat. Trzeba to zbadać, jeśli miałaby być to jakaś promocja niewłaściwych zachowań, trzeba by podjąć jakieś kroki - powiedziała Sowińska.
Podkreśliła, że nie jest to inicjatywa Biura Rzecznika Praw Dziecka, a jedynie odpowiedź na sugestię dziennikarza "Wprost".

Sowińska zaznaczyła, że o tym, że "Teletubisie" mogłyby promować homoseksualizm, dowiedziała się z mediów.

- Podobno w Stanach Zjednoczonych ktoś dopatrzył się, że to jest oddziaływanie na świadomość dzieci - powiedziała.

Dodała, że sama nigdy nie miała skojarzeń, że Tinky-Winky - teletubiś, który zawsze występuje z damską torebką, mógłby być gejem, o co pytali w rozmowie z nią dziennikarze.

Jak dodała Rzecznik, zauważyła, że dzieci oglądają tę bajkę z przyjemnością, a same teletubisie mają "ciepły sposób zachowania i fajne minki".

- Zanim pojawiły się te sugestie, kilkakrotnie widziałam ten program i pomyślałam, że temu teletubisiowi z torebką musi być bardzo niewygodnie, zachowywał się, jakby nie wiedział co z nią zrobić, jakby była mu niepotrzebna. Myślę, że małe dzieci też inaczej na to nie spojrzą - uznała Sowińska.

Dodała, że nie wierzy by tak małe dzieci (poniżej 4 lat) "jakimkolwiek rekwizytem dały się zmanipulować".

Teletubisie to serial telewizyjny przeznaczony dla najmłodszych dzieci (1 - 4 lata), produkowany w latach 1997 - 2001 na zamówienie stacji BBC. Postacie teletubisiów zostały stworzone przez Anne Wood z firmy Ragdoll Productions, oraz psychologa Andrew Davenporta, który napisał scenariusz każdego z 365 odcinków. Program szybko zyskał wielką popularność na całym świecie. Uznano go za edukacyjny i dopasowany do specyfiki rozwojowej dzieci. Wygrał nagrodę BAFTA w 1998 oraz Nickleodeon UK Children's Award. Program jest wyświetlany w 120 krajach i został przetłumaczony na 21 języków. W Polsce pokazywały go m.in. telewizja publiczna, i Canal+.
Ostatnio zmieniony przez 3dmund Pon Maj 28, 2007 21:13, w całości zmieniany 1 raz  

3dmund 
Site Admin
Modrzew

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 21:14   

Natomiast postacią pani rzecznik można straszyc nie tylko dzieci ale i gejów :D

sowinska.jpg
Plik ściągnięto 589 raz(y) 9,84 KB

3dmund 
Site Admin
Modrzew

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 21:27   

Cytat:
Miś Uszatek także jest zabójczy dla psychiki dziecka !
Ktoś mógłby spytać zdumiony: jakież niebezpieczeństwo może nieść tak przesympatyczna dobranocka ? Zamierzam wykazać, że zawiera ona elementy szkodliwe dla młodej psychiki, kodujące w niej szereg niewłaściwych zachowań właśnie przy użyciu bezkrytycznie przyjmowanych przez dzieci symboli. W swojej analizie pominę oczywisty już fakt, że Miś Uszatek nie odmawia paciorka przed udaniem się na spoczynek. Z całego wszakże mojego doświadczenia z tym mocno pod względem wartości podejrzanym jegomościem wynika, iż nigdy nie przystąpił do komunii świętej, ba, nie przekroczył progu kościoła nawet w celach turystycznych. Czy w naszym kraju, ktoś taki może być traktowany jako wzór dla dzieci ? Odpowiedź jest chyba oczywista.

Prosiaczek - to z kolei uosobienie obżarstwa, zarówno pod względem fizycznym (otyłość) jak i psychicznym (chroniczne uzależnienie od jedzenia): każde jego pojawienie się oznacza, że będzie mowa o ciasteczkach cioci Chrum-Chrum. I tu rodzi się pytanie - dlaczego Prosiaczek mieszka z ciocią ? Czemu nie z mamą i tatą, pozostającymi w uświęconym związku małżeńskim ? Czy nie jest to działanie zmierzające do podkopania tradycyjnego modelu rodziny ? Czy nie chodzi tu o to aby w umyśle malucha zakodować, że układ mama tata i dzieci gromada może z powodzeniem zostać zastąpiony związkiem opartym tylko i wyłącznie na hedonistycznym konsumpcjoniźmie - w tym przypadku konsumpcji ciasteczek przez Prosiaczka, który w dodatku z licznych grzechów, jakie co chwile popełnia, także nigdy się nie wyspowiadał.

Jeżeli ktoś jeszcze w antywartości Misia Uszatka wątpi, to przyjrzyjmy się króliczkom: dwójce młodych mężczyzn mieszkających nadal z mamą, zamiast jak Pan Bóg nakazał założyć rodziny. To przecież jedna wielka apoteoza geyostwa, a przynajmniej modeli życia singli ! Wszyscy bowiem wiemy co króliki potrafią robić najlepiej - w pogańskich cywilizacjach są one symbolem płodności, czyli innymi słowami rozpasanej seksualności. Po prostu zgroza ! W dodatku znowu mamy do czynienia z rodziną niepełną. I nie dajmy się nabrać na miłe gesty, polegające na przepuszczaniu starszych przy wejściu do autobusu - są one zapewne elementem "drugiej twarzy": maski zakładanej po to aby zyskać powszechną akceptację a nawet sympatię otoczenia.

Wracając na chwilę do samego Misia Uszatka - ten także żyje w rodzinie niepełnej - jedyny kontakt z dorosłym przedstawicielem swojego gatunku ma on wtedy, kiedy w jednym z odcinków udaje się do lasu w poszukiwaniu choinki - czyni to rzekomo z powodu zbliżających się Świąt, ale nie dajmy się nabrać na to tłumaczenie. Prawdziwe motywy zostaną szybko odsłonięte. Spotkanie z dorosłym niedźwiedziem zaowocuje wyrwaniem młodego drzewka - czy to nie jest aby kradzież połączona z aktem wandalizmu oraz dewastacją środowiska naturalnego ? I to wszystko pokazane jako wzór do naśladowania ku uciesze oglądającego to malca - tragedia.

Jak zatem wykazałem wszyscy bądź prawie wszyscy główni bohaterowie "Misia Uszatka" żyją w rodzinach niepełnych, odbiegających rażąco od modelu tradycyjnego, za to silnym akcencie na konsumpcjonizm, a ich zachowania są pod wieloma względami niewłaściwe i moralnie wieloznaczne. Antywartości wylewają się z ekranu i zostają zakodowane w młodym umyśle razem z misiami, króliczkami, pieskami oraz apetycznymi prosiaczkami. A potem dziecko dorasta, przestaje chodzić do kościoła, zaczyna czytać Fakty i Mity, zostaje antyklerykałem, a zbawienie jego nieśmiertelnej duszy staje po dużym znakiem zapytania. W dodatku jest przekonane, iż istnieją inne niż tradycyjne modele rodziny. Jak więc widać okultystyczny Harry Potter to przy zagrożeniach wypływających z oglądania "przesympatycznego" Misia Uszatka wręcz pikuś. A co na to nasza ukochana Liga Wszechpolska, jedyna w tym kraju ostoja wartości i normalności ? Milczy, jakby zupełnie nieświadoma czającego się zagrożenia i manipulacji mającej miejsce pod samym ich nosem. Cóż za straszliwe zaniedbanie!

fjonka 
FauxPas

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 22:55   

3dmund napisał/a:
Natomiast postacią pani rzecznik można straszyc nie tylko dzieci ale i gejów :D

Ja się boję, choć nie jestem ani jednym ani drugim :razz:

A tak w ogóle, to co to znaczy "promować"? I na czym polega "promowanie homoseksualizmu"? Kinga Dunin też sie zastanawiała niedawno...

va 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 22:58   

i o mamusi muminka z jej torebką, tezetwu betewu

Uboot 
Die Zündkerze

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 16:48   

Hmm czy teletubisie to sa Ziemianie czy spoza Układu Słonecznego?-to bardzo ważna sprawa jesli chodzi o płciowość ponieważ Obcy moga bardzo sie roznic od ludzi w tym wzgledzie

PS Czy zaczyna okrywac Polske mrok średniowiecza? :?:

babaYaga 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 17:07   

miś u. zlustrowany

Through all that may come ...(\_ _/)
And all that may go..............(='.'=)
I walk beside you.................(")_(")
I walk beside you................Flap Nijn

Kaszti 

Wysłany: Czw Maj 31, 2007 00:48   

Inkwizycyjną porą szczególnie na baczności winni sie zachować Żwiras und Muchoras, których wzajemne relacje mogą zostać uznane za wyjątkowo nieczyste, niepoprawne i oględnie nazywając, lubieżne :)

durango 95 

Wysłany: Czw Maj 31, 2007 14:00   

" To, o czym mówi pani rzecznik, nie jest niczym nowym, bo sam Ojcec Dyrektor dobrych kilka lat temu, oglądał Teletubisie.

Ja wiem, że w polskiej telewizji jest teraz wiele amerykańskich bajek. Ale one są wymysłem szatana i prowadzą prosto ku zatraceniu.
Oto jedna z polskich stacji emituje bajkę "Teletubbies", w której występuje postać o imieniu Tinky Winky. Postać ta jest wyraźnym symbolem zboczenia, jakim jest gejostwo. Po pierwsze jest różowa, kolor geji, po drugie ma na głowie antenkę w kształcie trójkąta, a to przecież ich symbol. Po trzecie, nosi coś w rodzaju torebki, jak reszta tych zboczeńców.(...) "

Mazazel 

Wysłany: Czw Maj 31, 2007 16:34   

http://www.plotek.pl/plotek/1,78648,4189642.html

Przyłapane na gorrrących uczynkach:D

owsianka 
der rote Kakadu

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 21:23   

durango 95 napisał/a:
Oto jedna z polskich stacji emituje bajkę "Teletubbies" (...)

Że tak pozwolę sobie zaszekspirzyć: 'Tu biś or not tu biś' :lol:

Odpowiedz do tematu