|
Pachnidło Patrick Suskind-wrażenia z lektury |
| Autor |
Wiadomość |
Uboot
Die Zündkerze

|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 10:27 Pachnidło Patrick Suskind-wrażenia z lektury
|
|
|
| Hmm,czytam mało ksiazek ktore nie sa zwiazane z technika ale po lekturze Pachnidła dwa tygodnie bylem w niejakim hmm dziwnym stanie psyche mego;opiszcie prosze co odczuwaliscie czytajac te ksiazke,opiszcie Wasze wrażenia,stosunek do glownego bohatera,czy był bestia czy nie-prosze nie wklejac recencji krytykow czy innych podobnych madrosci internetowych-bede Wam gleboko wdzieczny jesli podejmiecie ów temat |
_________________ "Moi marynarze okrętów podwodnych....Walczyliście jak lwy......" |
|
|
|
 |
fjonka
FauxPas

Pomogła: 7 razy Posty: 651 Skąd: Koniec Świata
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 22:21
|
|
|
| Czytałam Pachnidło bardzo dawno temu i nie pamiętam swoich wrażeń za bardzo, ale ponieważ dostałam je niedawno w prezencie, przeczytam ponownie i spróbuję się wypowiedzieć:) |
_________________ Uwielbiam rozmawiać o niczym.
To jedyne, o czym wiem wszystko. |
|
|
|
 |
wish

Pomogła: 2 razy Posty: 320 Skąd: wwa
|
Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 11:45 Re: Pachnidło Patrick Suskind-wrażenia z lektury
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | ... po lekturze Pachnidła dwa tygodnie bylem w niejakim hmm dziwnym stanie psyche mego; opiszcie prosze co odczuwaliscie czytajac te ksiazke,opiszcie Wasze wrażenia,stosunek do glownego bohatera,czy był bestia czy nie ... |
a może Ty bys opisał swoje wrażenia:) ?
oglądałeś film ? |
|
|
|
 |
Uboot
Die Zündkerze

|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 14:05
|
|
|
Nie ogladalem filmu,uwazam ze w duzej czesci obrazy kinowe narzucaja Nam sposob patrzenia ,preferuje tekst pisany
Moje wrazenia hmm-wypowiem sie na koncu ;jak widze zainteresowanie tematem jest tak szerokie iz koniec ten nastapi przed 2012 rokiem |
_________________ "Moi marynarze okrętów podwodnych....Walczyliście jak lwy......" |
|
|
|
 |
wish

|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 21:06
|
|
|
nie ogladałam ani nie czytałam za to sporo słyszałam od znajomych, chetnie bym przeczytala co myslisz, no nic, zmykam:)
ksiazke polecam -film podobno gniot-to na czerwono to ja mowie uboot |
| Ostatnio zmieniony przez Uboot Wto Wrz 25, 2007 14:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Suyia

Pomogła: 4 razy Posty: 718 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 11:43
|
|
|
| uboot napisał/a: |
ksiazke polecam -film podobno gniot |
Słyszałam opinie i takie jak wyżej, ale też że film dobry i warty obejrzenia.Chyba trzeba samemu zobaczyć/przeczytać : ) |
| Ostatnio zmieniony przez Uboot Wto Wrz 25, 2007 14:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wish

|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 19:14
|
|
|
Uboot
wszsytko pieknie ,tylko czemu sie ładujesz w cudze posty? |
|
|
|
 |
Uboot
Die Zündkerze

|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 21:01
|
|
|
dobrze juz dobrze -PRZEPRASZAM-to miala byc szybka odpowiedz a wyszlo zamieszanie wiec naprawilem to wszystko jak moglem najlepiej
PS za wynikle niedogodnosci i uutrudnienia przepraszamy abonentów |
|
|
|
 |
Suyia

Pomogła: 4 razy Posty: 718 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 21:04
|
|
|
| : ) |
|
|
|
 |
wish

|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 21:32
|
|
|
| Uboot napisał/a: | dobrze juz dobrze -PRZEPRASZAM-to miala byc szybka odpowiedz a wyszlo zamieszanie wiec naprawilem to wszystko jak moglem najlepiej
taaa od lat Ci sie to zdarza, taki z Ciebei moderator jak z koziej dupy trąbka |
|
|
|
 |
fjonka
FauxPas

Pomogła: 7 razy Posty: 651 Skąd: Koniec Świata
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 22:56
|
|
|
Uboot nie chce być podejrzewany o nabijanie sobie postów |
_________________ Uwielbiam rozmawiać o niczym.
To jedyne, o czym wiem wszystko. |
|
|
|
 |
Kaszti
|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 10:15
|
|
|
Z powieści Sueskinda, poza dobiegającymi zza obwoluty wonnościami, najbardziej zapadło mi w pamięć, obce mi dotąd, określenie "olfaktoryczny" Literacki pierwowzór potraktowałem raczej jako oryginalną, choć baśniową na poły opowieść o biblijnym starciu brudu z odorem Dosadniejsze i dalece krzykliwsze wrażenie poczynił za to na mnie film, szczególnie jedna z pierwszych scen - mająca miejsce na paryskim targu chwila nadejścia Grenuille'a na świat. Uderzający zeń fetor został ukazany tak sugestywnie i naskórnie, iż jeszcze parę dni po odbytym seansie gorliwie zażywałem intensywnej łaziebni |
_________________ "Wir wollen niemanden in den Schatten stellen, aber wir fordern auch unseren Platz an der Sonne."
 |
|
|
|
 |
Uboot
Die Zündkerze

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 13:39
|
|
|
| wish napisał/a: | | Uboot napisał/a: | dobrze juz dobrze -PRZEPRASZAM-to miala byc szybka odpowiedz a wyszlo zamieszanie wiec naprawilem to wszystko jak moglem najlepiej
taaa od lat Ci sie to zdarza, taki z Ciebei moderator jak z koziej dupy trąbka |
hmm-mam moderatora z mianowania wiec podwazasz inteligencje Tego ktory mnie mianowal
co do trabki z koziej koncowki jelita grubego to zaiste porównanie zgodne z uzyskanym censusem autora
[ Dodano: Sro Wrz 26, 2007 13:42 ]
| Kaszti napisał/a: | Z powieści Sueskinda, poza dobiegającymi zza obwoluty wonnościami, najbardziej zapadło mi w pamięć, obce mi dotąd, określenie "olfaktoryczny" Literacki pierwowzór potraktowałem raczej jako oryginalną, choć baśniową na poły opowieść o biblijnym starciu brudu z odorem Dosadniejsze i dalece krzykliwsze wrażenie poczynił za to na mnie film, szczególnie jedna z pierwszych scen - mająca miejsce na paryskim targu chwila nadejścia Grenuille'a na świat. Uderzający zeń fetor został ukazany tak sugestywnie i naskórnie, iż jeszcze parę dni po odbytym seansie gorliwie zażywałem intensywnej łaziebni |
masz na mysli targ ?bo glowny bohater o ile mnie pamiec nie myli nie mial zapachu |
|
|
|
 |
owsianka
der rote Kakadu

Pomogła: 2 razy Posty: 198 Skąd: gdziegdzie
|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 22:23
|
|
|
| O czem innem film, o czem innem książka. I odwrotnie. |
|
|
|
 |
Kaszti
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 10:26
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | masz na mysli targ ?bo glowny bohater o ile mnie pamiec nie myli nie mial zapachu |
Oczywiście mein lieber Parteigenosse, iż to właśnie kupczyków i targowiczan w najmsrodliwszej postaci przemyśliwałem |
_________________ "Wir wollen niemanden in den Schatten stellen, aber wir fordern auch unseren Platz an der Sonne."
 |
| Ostatnio zmieniony przez Uboot Czw Wrz 27, 2007 13:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|