Strona Główna Wegetarianie Herbu Zielona Pietruszka - wegetariański portal informacyjno rozrywkowy :)
Portal dla wegetarian. Żyj zdrowo i spotkaj wegetariańskich przyjaciół.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
to by wiele wyjasnialo
Autor Wiadomość
martami 

Wysłany: Czw Lis 22, 2007 19:11   to by wiele wyjasnialo

Cytat:
W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów, a prawie połowa naszych rodaków nie rozumie tego, co czyta, donosi „Metro”.

Dokładnych danych nie ma ani Ministerstwo Edukacji Narodowej ani też Główny Urząd Statystyczny. Obie instytucje ostrożnie szacują jednak, że po odliczeniu skrajnych przypadków, takich jak upośledzenia umysłowe czy np. socjopatów, ludzi dorosłych nie potrafiących czytać ani pisać może być w naszym kraju nawet kilkadziesiąt tysięcy. Taką średnią analfabetów przyjmuje się także w pozostałych krajach UE.

Niestety, coraz powszechniejszym zjawiskiem jest obecność pośród nas analfabetów wtórnych, czyli osób, które zatraciły umiejętność czytania i pisania. Z badań przeprowadzonych przez socjologów w ubiegłym roku wynika, że 42% Polaków nie rozumie niemal nic z tego, co czyta, a 35% rozumie niewiele – podaje „Metro”.

fjonka 
FauxPas

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 20:03   

Ostatnio wysłałam koleżance przepis na ciasto - wydawało mi się, że jest napisany jasno i czytelnie, a jej wyszło z tego coś zupełnie innego :mrgreen:

martami 

Wysłany: Czw Lis 22, 2007 20:13   

byle bylo zjadliwe :)

a ciekawe ile procent ludzi nie rozumie, co sie do nich mowi ;)

truman 
2477118

Wysłany: Czw Lis 22, 2007 21:21   Re: to by wiele wyjasnialo

martami napisał/a:
Cytat:
W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów, a prawie połowa naszych rodaków nie rozumie tego, co czyta, donosi „Metro”.

Dokładnych danych nie ma ani Ministerstwo Edukacji Narodowej ani też Główny Urząd Statystyczny. Obie instytucje ostrożnie szacują jednak, że po odliczeniu skrajnych przypadków, takich jak upośledzenia umysłowe czy np. socjopatów, ludzi dorosłych nie potrafiących czytać ani pisać może być w naszym kraju nawet kilkadziesiąt tysięcy. Taką średnią analfabetów przyjmuje się także w pozostałych krajach UE.

Niestety, coraz powszechniejszym zjawiskiem jest obecność pośród nas analfabetów wtórnych, czyli osób, które zatraciły umiejętność czytania i pisania. Z badań przeprowadzonych przez socjologów w ubiegłym roku wynika, że 42% Polaków nie rozumie niemal nic z tego, co czyta, a 35% rozumie niewiele – podaje „Metro”.

Pisząc na róznej maści forach zawsze odnosiłem to wrażenie. No i teraz sprawa jasna :D

3dmund 
Site Admin
Modrzew

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 12:16   

martami napisał/a:

Co chciałaś przez to powiedzieć? :mrgreen:

martami 

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 13:50   

o zjadliwosci bylo do przesitaczania przepisow .

a do mowienia.. no coz, skoro tyle osob nie rozumie co czyta... to z sluchaniem innych chyba jest wiekszy problem. liczac wszystkich katolikow to juz by znaczylo, ze wiekszosc spoleczenstwa nic nie rozumie ;)

va 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 19:23   

o to prawie jak ja

martami 

Wysłany: Pią Lis 30, 2007 21:46   

i jeszcze cos na temat w miare

Czytelnictwo bliskie zeru
Alarmujący raport z USA
Jak wynika z najnowszego raportu Krajowej Fundacji Sztuk ludzie w wieku 15-24 lata poświęcają na czytanie siedem minut dziennie – informuje „Dziennik”. Dotyczy to lektury książek, prasy codziennej oraz magazynów w tygodniu. Jednak nie lepiej przedstawia się kwestia lektury w weekend – 10 minut.

Uboot 
Die Zündkerze

Wysłany: Nie Gru 02, 2007 06:02   

3dmund napisał/a:
martami napisał/a:

Co chciałaś przez to powiedzieć? :mrgreen:

o martami jemu nie o to chodzilo-a co do katoli mozesz mnietez wrzucic do worka,tylko dlaczego ja rozumiem o czym Ty piszesz-chociaz pewnei masz cos innego na myśli :mrgreen:

martami 

Wysłany: Nie Gru 02, 2007 08:29   

ja nie wiem czy Ty wiesz o co mi chodzi, ale fajnie by bylo gdyby ktos wiedzial :) niezaleznie od wiary ;)

Uboot 
Die Zündkerze

Wysłany: Wto Gru 04, 2007 01:27   

martami napisał/a:
ja nie wiem czy Ty wiesz o co mi chodzi, ale fajnie by bylo gdyby ktos wiedzial :) niezaleznie od wiary ;)

" Nie wiem ,nie wiem ,nie rozumiem nic............... :mrgreen: "

zenekk 

Wysłany: Sro Maj 07, 2008 13:46   

kazdemu sie wydaje że dużo rozumie, bo czasem trudno mu zrozumieć że czegoś nie rozumie ;]. A potem chodzi i poucza innych że czegoś nie rozumieją.

[ Dodano: Sro Maj 07, 2008 11:49 ]
Pewnie ci od tego cytowanego tekstu też do końca nie zrozumieli co napisali, he

Odpowiedz do tematu