|
to by wiele wyjasnialo |
| Autor |
Wiadomość |
martami

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 19:11 to by wiele wyjasnialo
|
|
|
| Cytat: | W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów, a prawie połowa naszych rodaków nie rozumie tego, co czyta, donosi „Metro”.
Dokładnych danych nie ma ani Ministerstwo Edukacji Narodowej ani też Główny Urząd Statystyczny. Obie instytucje ostrożnie szacują jednak, że po odliczeniu skrajnych przypadków, takich jak upośledzenia umysłowe czy np. socjopatów, ludzi dorosłych nie potrafiących czytać ani pisać może być w naszym kraju nawet kilkadziesiąt tysięcy. Taką średnią analfabetów przyjmuje się także w pozostałych krajach UE.
Niestety, coraz powszechniejszym zjawiskiem jest obecność pośród nas analfabetów wtórnych, czyli osób, które zatraciły umiejętność czytania i pisania. Z badań przeprowadzonych przez socjologów w ubiegłym roku wynika, że 42% Polaków nie rozumie niemal nic z tego, co czyta, a 35% rozumie niewiele – podaje „Metro”. |
|
|
|
|
 |
fjonka
FauxPas

Pomogła: 7 razy Posty: 651 Skąd: Koniec Świata
|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 20:03
|
|
|
Ostatnio wysłałam koleżance przepis na ciasto - wydawało mi się, że jest napisany jasno i czytelnie, a jej wyszło z tego coś zupełnie innego |
_________________ Uwielbiam rozmawiać o niczym.
To jedyne, o czym wiem wszystko. |
|
|
|
 |
martami

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 20:13
|
|
|
byle bylo zjadliwe
a ciekawe ile procent ludzi nie rozumie, co sie do nich mowi |
|
|
|
 |
truman
2477118

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 21:21 Re: to by wiele wyjasnialo
|
|
|
| martami napisał/a: | | Cytat: | W Polsce żyje kilkadziesiąt tysięcy analfabetów, a prawie połowa naszych rodaków nie rozumie tego, co czyta, donosi „Metro”.
Dokładnych danych nie ma ani Ministerstwo Edukacji Narodowej ani też Główny Urząd Statystyczny. Obie instytucje ostrożnie szacują jednak, że po odliczeniu skrajnych przypadków, takich jak upośledzenia umysłowe czy np. socjopatów, ludzi dorosłych nie potrafiących czytać ani pisać może być w naszym kraju nawet kilkadziesiąt tysięcy. Taką średnią analfabetów przyjmuje się także w pozostałych krajach UE.
Niestety, coraz powszechniejszym zjawiskiem jest obecność pośród nas analfabetów wtórnych, czyli osób, które zatraciły umiejętność czytania i pisania. Z badań przeprowadzonych przez socjologów w ubiegłym roku wynika, że 42% Polaków nie rozumie niemal nic z tego, co czyta, a 35% rozumie niewiele – podaje „Metro”. |
|
Pisząc na róznej maści forach zawsze odnosiłem to wrażenie. No i teraz sprawa jasna |
|
|
|
 |
3dmund
Site Admin Modrzew

|
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 12:16
|
|
|
| martami napisał/a: | byle bylo zjadliwe
Co chciałaś przez to powiedzieć? |
_________________ Wielu ludzi uważa, że tym, którzy stają się wegetarianami, czegoś w życiu brakuje. Tym brakującym "czymś" jest zabijanie. |
|
|
|
 |
martami

|
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 13:50
|
|
|
o zjadliwosci bylo do przesitaczania przepisow .
a do mowienia.. no coz, skoro tyle osob nie rozumie co czyta... to z sluchaniem innych chyba jest wiekszy problem. liczac wszystkich katolikow to juz by znaczylo, ze wiekszosc spoleczenstwa nic nie rozumie |
|
|
|
 |
va

Pomogła: 3 razy Posty: 484
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 19:23
|
|
|
| o to prawie jak ja |
_________________ a wszystkie kasztany smakują jak magdalenki |
|
|
|
 |
martami

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 21:46
|
|
|
i jeszcze cos na temat w miare
Czytelnictwo bliskie zeru
Alarmujący raport z USA
Jak wynika z najnowszego raportu Krajowej Fundacji Sztuk ludzie w wieku 15-24 lata poświęcają na czytanie siedem minut dziennie – informuje „Dziennik”. Dotyczy to lektury książek, prasy codziennej oraz magazynów w tygodniu. Jednak nie lepiej przedstawia się kwestia lektury w weekend – 10 minut. |
|
|
|
 |
Uboot
Die Zündkerze

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 06:02
|
|
|
| 3dmund napisał/a: | | martami napisał/a: | byle bylo zjadliwe
Co chciałaś przez to powiedzieć? |
o martami jemu nie o to chodzilo-a co do katoli mozesz mnietez wrzucic do worka,tylko dlaczego ja rozumiem o czym Ty piszesz-chociaz pewnei masz cos innego na myśli |
_________________ "Moi marynarze okrętów podwodnych....Walczyliście jak lwy......" |
|
|
|
 |
martami

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 08:29
|
|
|
ja nie wiem czy Ty wiesz o co mi chodzi, ale fajnie by bylo gdyby ktos wiedzial niezaleznie od wiary |
|
|
|
 |
Uboot
Die Zündkerze

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 01:27
|
|
|
| martami napisał/a: | ja nie wiem czy Ty wiesz o co mi chodzi, ale fajnie by bylo gdyby ktos wiedzial niezaleznie od wiary |
" Nie wiem ,nie wiem ,nie rozumiem nic............... " |
|
|
|
 |
zenekk

|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 13:46
|
|
|
kazdemu sie wydaje że dużo rozumie, bo czasem trudno mu zrozumieć że czegoś nie rozumie ;]. A potem chodzi i poucza innych że czegoś nie rozumieją.
[ Dodano: Sro Maj 07, 2008 11:49 ]
Pewnie ci od tego cytowanego tekstu też do końca nie zrozumieli co napisali, he |
|
|
|
 |
|
|