|
żelazo |
| Autor |
Wiadomość |
va

Pomogła: 3 razy Posty: 484
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 00:36
|
|
|
no żelaza, norma niby jest od 6.6 do 30.4 w jakiejś jednostce, której nie umiem rozszyfrować a ja mam 3, tak sobie panikuje bo sesja i czynności zastępcze i już mnie nastraszyli zastrzykami
z piwem to też ściema, żywym przykładem tu stoję
b12 ajdonoł |
_________________ a wszystkie kasztany smakują jak magdalenki |
|
|
|
 |
Mazazel

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 08:03
|
|
|
Szpinak wcinasz na anemie???? To sie jej nie dziw. Szpinak wcale nie ma duzo żelaza za to ma kwas szczawiowy który unieruchamia żelazo i uniemozliwia jego wykorzystanie przez organizm.
Kawy i herbaty mam nadzieje do tego nie pijesz.
O źródłach, wchłanianiu, roli etc napisałam tutaj:
http://gdzies tam :)/vegiepedi...tle=%C5%BBelazo
dużo Fe ma natka, drożdże, kasza jaglana, amarantus, quinoa. Przy anemii pokrzywa jest bardzo wskazana, kwas z buraków także, oprócz żelaza ma tez ważny dla tworzenia krwinek kwas foliowy. Ale oprócz dobrych źródeł podstawa to ekiminacja czynników ograniczających wchłaninie- szczawiany, garbniki, bo związków fitynowych to juz trudniejsza sprawa. |
|
 |
olifka
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 11:00
|
|
|
natka, drożdże, kasza jaglana, amarantus, quinoa nie spozywam tego szpinak wcinam zadnych pokrzyw ani burakow hm i mam w normie? kazdy gada co innego heh zycie |
|
|
|
 |
Stonoga

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 13:48
|
|
|
O zawartości żelaza w szpinaku była mowa w filmie "Jedna ręka nie klaszcze"
"The myth about spinach and its high iron content may have first been propagated by Dr. E. von Wolf in 1870, because a misplaced decimal point in his publication led to an iron-content figure that was ten times too high." (za Wiki) |
|
|
|
 |
va

Pomogła: 3 razy Posty: 484
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 17:09
|
|
|
| szpinak wcinam bo lubię, o mojej galopującej anemii wiem od dwóch dni to sobie narazie panikuję i czytam na każdej stronie co innego, pheh. |
_________________ a wszystkie kasztany smakują jak magdalenki |
|
|
|
 |
wish

Pomogła: 2 razy Posty: 320 Skąd: wwa
|
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 02:09
|
|
|