Strona Główna Wegetarianie Herbu Zielona Pietruszka - wegetariański portal informacyjno rozrywkowy :)
Portal dla wegetarian. Żyj zdrowo i spotkaj wegetariańskich przyjaciół.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Poradnik dobrej żony z 1955r.
Autor Wiadomość
va 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 21:11   Poradnik dobrej żony z 1955r.

tu
heh

Cytat:
* Przygotuj obiad. Zaplanuj go wcześniej, nawet poprzedniego wieczora, tak by pyszna potrawa czekała na jego przyjście. W ten sposób dajesz mu znać, że myślałaś o nim i przejmujesz się jego potrzebami. Mężczyzna jest głodny, kiedy wraca do domu i perspektywa dobrego posiłku (zwłaszcza jego ulubionego dania) to część niezbędnego ciepłego powitania.

* Przygotuj się. Odpocznij 15 minut, byś była odświeżona na jego przyjście. Popraw makijaż, zawiąż wstążkę na włosach i wyglądaj promiennie. Pamiętaj, że on właśnie wraca z pracy, gdzie napatrzył się na zmęczonych ludzi.

* Bądź trochę bardziej radosna i trochę bardziej interesująca dla niego. Coś musi rozświetlić jego nudny dzień - to twój obowiązek.

* Posprzątaj. Przed jego przyjściem ogarnij wzrokiem główną część mieszkania.

* Pozbieraj podręczniki, zabawki, papiery itp. i odkurz stoły.

* W czasie zimnych miesięcy powinnaś rozpalić ogień w kominku, by on mógł się zrelaksować. Twój mąż poczuje, że jest w raju, w świątyni odpoczynku i porządku, co tobie również polepszy samopoczucie. Przecież dbanie o jego komfort przyniesie ci ogromną satysfakcję.

* Przygotuj dzieci. Przeznacz kilka minut, by umyć im ręce i buzie (jeśli są małe), uczesać włosy i, jeśli to konieczne, przebrać je. To małe skarby i on chce zobaczyć je w tej roli. Na czas jego przyjścia wyeliminuj hałas zmywarki, suszarki i odkurzacza. Zachęć dzieci, by były cicho.

* Uciesz się, że go widzisz.

* Powitaj go ciepłym uśmiechem i okaż szczerość w twoim pragnieniu ucieszenia go.

* Wysłuchaj go. Być może masz wiele ważnych rzeczy, o których chcesz mu opowiedzieć, ale moment jego przyjścia nie jest właściwy. Niech mówi pierwszy - pamiętaj, jego tematy konwersacji są ważniejsze niż twoje.

* Spraw, by ten wieczór był tylko dla niego. Nigdy nie narzekaj, gdy wróci do domu późno lub wychodzi na kolację lub w inne miejsce bez ciebie. Spróbuj zrozumieć, że żyje w świecie napięć i stresu.

* Twój cel: spróbuj sprawić, by dom był miejscem spokoju i porządku, gdzie twój mąż będzie mógł odświeżyć ciało i umysł.

* Nie witaj go narzekaniem i problemami.

* Spraw, by było mu wygodnie. Zaproponuj, by się oparł na wygodnym fotelu lub by położył się w sypialni. Przygotuj mu coś chłodnego lub ciepłego do picia.

* Ułóż dla niego poduszki i zaproponuj, że zdejmiesz mu buty. Mów cichym, kojącym i miłym głosem.

* Nie kwestionuj tego, co robi, nie podważaj jego sądów. Pamiętaj, to on jest panem domu i zawsze czyni swoją wolę sprawiedliwie i rozmyślnie. Nie masz prawa tego kwestionować.

* Dobra żona zawsze zna swoje miejsce.

fjonka 
FauxPas

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 21:49   

jakie to musiało być cudowne uczucie być żoną w 1955 roku :mrgreen:
:shock:

truman 
2477118

Wysłany: Sob Cze 16, 2007 00:05   

wyłączając 3 ostatnie dyskusyjne punkty - szkoda że już tak mało jest prawdziwych kobiet z wdziękiem....

fjonka 
FauxPas

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 00:11   

niestety, pozostaje tylko zbudowac wehikuł czasu i przenieść się 50 lat wstecz... :cry:

choć może dla pewności lepiej 70... :???:

Stonoga 

Wysłany: Sob Cze 16, 2007 18:21   

No co Ty fjonka?! :shock: Za 2 lata byś chciała mieć wojnę?

owsianka 
der rote Kakadu

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 21:45   

Coś mi to trzy K pachnie i niewolnicą z garbem obowiązków :>

"Kochanie, w poniedziałki, środy i piątki ja, a przez resztę dni tygodnia Ty będziesz żoną, dobrze? :mrgreen: "

truman 
2477118

Wysłany: Sob Cze 16, 2007 22:36   

czytając to - prześladuje mnie lustrzane odbicie tej kobiety: z papierosem w ustach i zapach podgrzewanej folii na pizzy z tesco w mikrofalówce :)
ah ten XXI wiek...
ja chcę do indii...

va 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 23:28   

truman napisał/a:
czytając to - prześladuje mnie lustrzane odbicie tej kobiety: z papierosem w ustach i zapach podgrzewanej folii na pizzy z tesco w mikrofalówce :)
ah ten XXI wiek...
ja chcę do indii...

1900 pln, promocja w finnair. Coca cola pepsi cold cold <winter, it's been>

truman 
2477118

Wysłany: Nie Cze 17, 2007 14:55   

:mrgreen:

Odpowiedz do tematu