|
Wegetarianie Herbu Zielona Pietruszka - wegetariański portal informacyjno rozrywkowy :)
Portal dla wegetarian. Żyj zdrowo i spotkaj wegetariańskich przyjaciół.
|
|
Poradnik dobrej żony z 1955r. |
| Autor |
Wiadomość |
va

Pomogła: 3 razy Posty: 484
|
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 21:11 Poradnik dobrej żony z 1955r.
|
|
|
tu
heh
| Cytat: | * Przygotuj obiad. Zaplanuj go wcześniej, nawet poprzedniego wieczora, tak by pyszna potrawa czekała na jego przyjście. W ten sposób dajesz mu znać, że myślałaś o nim i przejmujesz się jego potrzebami. Mężczyzna jest głodny, kiedy wraca do domu i perspektywa dobrego posiłku (zwłaszcza jego ulubionego dania) to część niezbędnego ciepłego powitania.
* Przygotuj się. Odpocznij 15 minut, byś była odświeżona na jego przyjście. Popraw makijaż, zawiąż wstążkę na włosach i wyglądaj promiennie. Pamiętaj, że on właśnie wraca z pracy, gdzie napatrzył się na zmęczonych ludzi.
* Bądź trochę bardziej radosna i trochę bardziej interesująca dla niego. Coś musi rozświetlić jego nudny dzień - to twój obowiązek.
* Posprzątaj. Przed jego przyjściem ogarnij wzrokiem główną część mieszkania.
* Pozbieraj podręczniki, zabawki, papiery itp. i odkurz stoły.
* W czasie zimnych miesięcy powinnaś rozpalić ogień w kominku, by on mógł się zrelaksować. Twój mąż poczuje, że jest w raju, w świątyni odpoczynku i porządku, co tobie również polepszy samopoczucie. Przecież dbanie o jego komfort przyniesie ci ogromną satysfakcję.
* Przygotuj dzieci. Przeznacz kilka minut, by umyć im ręce i buzie (jeśli są małe), uczesać włosy i, jeśli to konieczne, przebrać je. To małe skarby i on chce zobaczyć je w tej roli. Na czas jego przyjścia wyeliminuj hałas zmywarki, suszarki i odkurzacza. Zachęć dzieci, by były cicho.
* Uciesz się, że go widzisz.
* Powitaj go ciepłym uśmiechem i okaż szczerość w twoim pragnieniu ucieszenia go.
* Wysłuchaj go. Być może masz wiele ważnych rzeczy, o których chcesz mu opowiedzieć, ale moment jego przyjścia nie jest właściwy. Niech mówi pierwszy - pamiętaj, jego tematy konwersacji są ważniejsze niż twoje.
* Spraw, by ten wieczór był tylko dla niego. Nigdy nie narzekaj, gdy wróci do domu późno lub wychodzi na kolację lub w inne miejsce bez ciebie. Spróbuj zrozumieć, że żyje w świecie napięć i stresu.
* Twój cel: spróbuj sprawić, by dom był miejscem spokoju i porządku, gdzie twój mąż będzie mógł odświeżyć ciało i umysł.
* Nie witaj go narzekaniem i problemami.
* Spraw, by było mu wygodnie. Zaproponuj, by się oparł na wygodnym fotelu lub by położył się w sypialni. Przygotuj mu coś chłodnego lub ciepłego do picia.
* Ułóż dla niego poduszki i zaproponuj, że zdejmiesz mu buty. Mów cichym, kojącym i miłym głosem.
* Nie kwestionuj tego, co robi, nie podważaj jego sądów. Pamiętaj, to on jest panem domu i zawsze czyni swoją wolę sprawiedliwie i rozmyślnie. Nie masz prawa tego kwestionować.
* Dobra żona zawsze zna swoje miejsce.
|
|
_________________ a wszystkie kasztany smakują jak magdalenki |
|
|
|
 |
fjonka
FauxPas

Pomogła: 7 razy Posty: 651 Skąd: Koniec Świata
|
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 21:49
|
|
|
jakie to musiało być cudowne uczucie być żoną w 1955 roku
|
_________________ Uwielbiam rozmawiać o niczym.
To jedyne, o czym wiem wszystko. |
|
|
|
 |
truman
2477118

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 00:05
|
|
|
| wyłączając 3 ostatnie dyskusyjne punkty - szkoda że już tak mało jest prawdziwych kobiet z wdziękiem.... |
|
|
|
 |
fjonka
FauxPas

Pomogła: 7 razy Posty: 651 Skąd: Koniec Świata
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 00:11
|
|
|
niestety, pozostaje tylko zbudowac wehikuł czasu i przenieść się 50 lat wstecz...
choć może dla pewności lepiej 70... |
_________________ Uwielbiam rozmawiać o niczym.
To jedyne, o czym wiem wszystko. |
|
|
|
 |
Stonoga

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 18:21
|
|
|
No co Ty fjonka?! Za 2 lata byś chciała mieć wojnę? |
|
|
|
 |
owsianka
der rote Kakadu

Pomogła: 2 razy Posty: 198 Skąd: gdziegdzie
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 21:45
|
|
|
Coś mi to trzy K pachnie i niewolnicą z garbem obowiązków
"Kochanie, w poniedziałki, środy i piątki ja, a przez resztę dni tygodnia Ty będziesz żoną, dobrze? " |
|
|
|
 |
truman
2477118

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 22:36
|
|
|
czytając to - prześladuje mnie lustrzane odbicie tej kobiety: z papierosem w ustach i zapach podgrzewanej folii na pizzy z tesco w mikrofalówce
ah ten XXI wiek...
ja chcę do indii... |
|
|
|
 |
va

Pomogła: 3 razy Posty: 484
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 23:28
|
|
|
| truman napisał/a: | czytając to - prześladuje mnie lustrzane odbicie tej kobiety: z papierosem w ustach i zapach podgrzewanej folii na pizzy z tesco w mikrofalówce
ah ten XXI wiek...
ja chcę do indii... |
1900 pln, promocja w finnair. Coca cola pepsi cold cold <winter, it's been> |
_________________ a wszystkie kasztany smakują jak magdalenki |
|
|
|
 |
truman
2477118

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 14:55
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|