Strona Główna Wegetarianie Herbu Zielona Pietruszka - wegetariański portal informacyjno rozrywkowy :)
Portal dla wegetarian. Żyj zdrowo i spotkaj wegetariańskich przyjaciół.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Siostra szwagra Rokity
Autor Wiadomość
fjonka 
FauxPas

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 00:49   Siostra szwagra Rokity

http://kobieta.gazeta.pl/...65,4276987.html

Cytat:
Niemcy powinny wystąpić z Unii.
Kinga Dunin

Siostra mojego szwagra, tłukąc mięso na obiad, powiedziała, że Niemcy powinny wystąpić z Unii Europejskiej. Taką oto, trzeba przyznać, nieco zagadkową informacją podzielił się z telewidzami TVN 24 Jan Rokita. Rozmowa dotyczyła sporu o 'pierwiastek' oraz polskiego stanowiska w sprawie głosowania w Unii i zapewne zawierała jakąś sugestię dotyczącą poglądów samego Rokity, jednak to w końcu nie on, ale siostra szwagra zdradziła nam swój pogląd w kwestiach europejskich.

A jaki to jest pogląd? Że Unia bez Niemiec byłaby lepsza? Może w ogóle Europa bez Niemiec byłaby lepsza. Kto wie, może.

Dziś jednak Unia bez Niemiec jest niemożliwa, więc chodzi tu o jakiś nierealistyczny, utopijny postulat, chciejstwo, które nie przystoi poważnemu politykowi. Po to, aby coś takiego wypowiedzieć, trzeba powołać zatem do życia podmiot, dla którego plecenie trzy po trzy jest naturalne. I rzecz jasna kobieta, jeszcze na dodatek kobieta w kuchni, pasuje tutaj jak ulał. Mógł co prawda Jan Rokita ująć to inaczej, dosadniej. Powiedzieć na przykład: 'Nawet polska kuchta wie, że Niemcy powinny wystąpić z Unii'. Byłaby to jednak, po pierwsze, wypowiedź wysoce nieelegancka, a pan Rokita jest znany z elegancji. Po drugie, oznaczałaby tyle, co 'każdy głupi wie...'. A zapewne nie o to chodziło posłowi PO, który chyba próbował zaatakować nas subtelniejszym przekazem.

Podmiotem mówiącym w tej anegdocie jest, jak pamiętamy, nie 'każda głupia', lecz siostra szwagra. Wkraczamy zatem w świat relacji rodzinnych, w których musi istnieć siostra Rokity, jej mąż, czyli szwagier, oraz jego siostra. Kobiety te nie są zatem bezdomnymi kucharkami, lecz przynależą do większego klanu, i to właśnie ten klan - krewnych i powinowatych Rokity - dodaje wagi padającym z ust jego przedstawicielek opiniom. To nie jakaś indywidualna Ziuta, Jadzia czy Frania, ale kobieta z przyzwoitym rodzinnym zapleczem. Jej rola jest jasno określona: tłuczenie mięsa w kuchni. Ale na obiad czeka nie byle kto. Skoro jednak słyszał tę wypowiedź, musiał też w owej kuchni się znajdować. Niestety, nie dowiadujemy się, czy w tym czasie siekał rzodkiew białą na surówkę, czy zmywał gary, czy też zabawiał siostrę szwagra rozmową. Rozmową o Unii Europejskiej. Z zapałem opowiadał o polskim interesie narodowym? Skarżył się na niemieckie sobiepaństwo? I w tym momencie kobieta z właściwym sobie zdrowym rozsądkiem podsunęła mu najprostsze rozwiązanie: Niemcy powinny wystąpić z Unii. 'Że też sam na to nie wpadłem' - palnął się w głowę Rokita. Po pewnym czasie musiał jednak zauważyć, że światem nie rządzi kobiecy zdrowy rozsądek, tylko zimna męska logika, która czyni ten tak prosty pomysł absurdalnym. Mimo to warto docenić fakt, że ten kobiecy punkt widzenia został nam jednak udostępniony. I to z wszelkimi rewerencjami. Sprawa jest jednak nieco dwuznaczna. Co prawda kobiety w swojej naiwności wpadają na genialnie proste pomysły, jednak w realnym świecie nie da się ich jakoś zastosować. Mogą jednak służyć za rodzaj przypowieści, dzięki którym świat niespodziewanie usensownia się i upraszcza. W tej sytuacji odpowiedź na pytanie, czy Rokita ceni sobie zdanie siostry szwagra, czy raczej nie bardzo, pozostawiam czytelnikom. A sama powrócę na chwilę do kuchni.

Tłuczenie mięsa przez to, że jest czynnością powszechną i codzienną, nie przestaje być tłuczeniem mięsa. Przerabianiem zabitego zwierzęcia na kotlety. O tym w zasadzie wolimy nie rozmawiać. Wolimy tłuc i jeść. Zastanówmy się jednak, czy między owym tłuczeniem a chęcią wykluczenia jakiegoś państwa z Europy nie ma żadnego związku. Może gdyby siostra szwagra była wegetarianką i właśnie skrobała marchewkę, powiedziałaby: 'Jasiu, a może by tak dogadać się z tymi Niemcami?'.

Źródło: Wysokie Obcasy

Kaszti 

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 01:29   

Jak sięgam pamięcią, to ostatnią wybranką p-osła Rokity jest Nelly, moja rodaczka krwi germańskiej, która macierzy przywróciła się spośród Niemców Nadwołżańskich i mam nadzieję, iż wiedza o tym nieprędko doń dotrze, bowiem chlubna karta w naszej historii to nie jest i już niestety nie będzie :) Na osłodę posłowi przyznać jednak muszę, iż jest on jedynym spośród tej watahy arcykanalii, który umie się w sposób nieuwłaczający godności mowy piastowskiej wysłowić, jak również służby swej nie traktuje w kategoriach li tylko merkantylnych :)

Uboot 
Die Zündkerze

Wysłany: Wto Lip 03, 2007 14:15   

Kaszti napisał/a:
Jak sięgam pamięcią, to ostatnią wybranką p-osła Rokity jest Nelly, moja rodaczka krwi germańskiej, która macierzy przywróciła się spośród Niemców Nadwołżańskich i mam nadzieję, iż wiedza o tym nieprędko doń dotrze, bowiem chlubna karta w naszej historii to nie jest i już niestety nie będzie :) Na osłodę posłowi przyznać jednak muszę, iż jest on jedynym spośród tej watahy arcykanalii, który umie się w sposób nieuwłaczający godności mowy piastowskiej wysłowić, jak również służby swej nie traktuje w kategoriach li tylko merkantylnych :)

1 Wysokie obcasy minus 2 punkty w skali od 1 do 10

2 Kinga Dunin :evil:

3 Nelly -jakze staropiekne germańskie imie :)

4 jak również służby swej nie traktuje w kategoriach li tylko merkantylnych gorzej bo czasem chodzi Mu o tzw honor :)

5 bowiem chlubna karta w naszej historii to nie jest zgubiłem sie :oops: -Piotrze która historia jest "nasza"

6 jesli chodzi o Nelly to wybieram Furtado :grin:

Odpowiedz do tematu